Tots som genis creatius

Els genis creatius existeixen i en som molts!

 

Jo no sóc una persona creativa“, “jo no tinc imaginació“, “jo això no ho sabria fer“, “jo no tinc tan bon gust”, “jo aquests invents… no sé“, …. Et sonen aquestes frases? Quantes vegades les has escoltat? Potser en altres persones? Potser t’han vingut al cap a tu?

 

És habitual que les persones associem la creativitat a l’art o a la tecnologia i considerem als seus creadors mestres o genis creatius. D’aquesta manera, una persona que no tingui experiència en música, pintura, escultura, literatura o no tingui tendència a inventar aparells nous acostuma a ser etiquetada, o a etiquetar-se a ella mateixa, com a “no creativa”.

 

Moltes vegades la creativitat la veiem com alguna cosa estranya que ens supera i a la que no podem arribar.

 

Doncs deixa’ns dir-te que qui pensa això està molt i molt equivocat. La creativitat és molt més i va molt més enllà. La creativitat està a l’abast de tothom. Totes les persones, pel sol fet de ser persones, som enormement creatives i imaginatives.

 

De fet, ens passem tot el dia creant la nostra pròpia realitat. Des del moment que ens llevem fins que anem a dormir. Els nostres pensaments i les nostres decisions són creatius, estem creant a cada moment.

 

Si busques la paraula “Creativitat” en diferents diccionaris et donarà un significat molt més ampli del que nosaltres, habitualment, etiquetem per error. Aquí et deixo uns quants enllaços del significat que té en el Diccionari de la llengua Catalana de l’Institut d’Estudis Catalans, el diccionari.cat o a la RAE.

 

Penses el mateix ara?

 

Et poso uns exemples. Pel sol fet de dissenyar un menú especial, inventar-nos un joc per als més menuts o no tan menuts, decidir com arribar a un punt de manera diferent a l’habitual, com vestir-nos, escollir un color/s de pintura per una paret, fer un dibuix “abstracte” en un paper mentre parles per telèfon…

 

… Tot això són exemples de processos mentals pensats de manera més o menys conscient. Tots som genis creatius!

 

Però anem més enllà, fem una prova, pensa el següent:

Com saps que tot allò que penses i opines del món és realment la realitat?
En Programació Neurolingüística creiem que la realitat és construïda, és a dir, que cada persona construeix la seva relació amb el món que l’envolta.

 

El que ens aporten els sentits (la vista, l’olfacte, el tacte, l’oïda, el gust, les sensacions), el que creiem, el que hem viscut, les nostres experiències… fa que veiem el món d’una manera o d’una altra, que ens comportem davant d’una situació d’una manera o d’una altra inclús que imaginem, projectem futur d’una manera o d’una altra en determinats moments.

 

Amb tota aquesta informació, que no és poca, hem après a donar significat i a relacionar-nos amb el món que percebem.

 

Tots som genis creatius

 

Per tant, i seguint amb exemples, si jo crec que avui no vindrà ningú a la meva botiga perquè està plovent, estic imaginant un futur que, com qualsevol altre futur, encara no existeix. I si crec que demà la meva parella em regalarà un ram de flors, estem fent el mateix.

 

I ara que tenim tota aquesta informació, en els exemples anteriors, veiem que estem inventant una cosa, en aquest cas el futur, que no existeix encara.
I no és exactament això la creativitat?

 

Llavors, comprendre com cada persona inventa la seva realitat ens farà comprendre els processos mentals de la seva creativitat, i llavors podrà utilitzar-los a favor seu i construir un món, un dia a dia, per ella mateixa on tot el que imagini serà més fàcil d’aconseguir.

 

T’imagines què podries aconseguir a la vida si fossis conscient de com funciona la teva ment creativa?